Gertjan Verbeek, Ruud Porck en vele anderen op drukbezocht seminarTwitter @Telstar_TIDW

‘Alle sluizen open voor techniek’

 

De IJmond als voorbeeld voor de metropoolregio als het gaat om het stimuleren van het technisch onderwijs en de samenwerking tussen bedrijven en scholen. Dat optimistische geluid liet spreker Ruud Porck vrijdagmiddag 1 februari horen tijdens het drukbezochte seminar ‘Sluizen open voor Techniek’.

 

 

Porck, tot voor kort directeur van onder andere het Technisch College in Velsen en nu werkzaam voor de gemeente Amsterdam, bracht op de voor hem kenmerkende enthousiaste wijze een ode aan het ambacht. Na hem kwam Gertjan Verbeek, trainer en coach van AZ Alkmaar. Hij sprak over het motiveren en stimuleren van jonge mensen en trok parallellen tussen het bedrijfsleven en de topsport.

 

De bijeenkomst was georganiseerd door SSPB Praktijkopleiding Bouw IJmond en de maatschappelijke stichting Telstar Thuis in de Wijk. Samen vroegen zij aandacht voor een probleem dat zich ondanks de huidige economische malaise onverbiddelijk aandient: het dreigende grote tekort aan vakkundig technisch personeel.

 

 

Dat dreigende tekort kan er wel eens toe leiden dat het regionale bedrijfsleven in de toekomst kansen gaat missen. Een voorbeeld van zo’n kans is de aanleg en het onderhoud van de nieuwe grote zeesluis bij IJmuiden, inclusief de bijbehorende infrastructuur. Yvonne van der Hoff van Haven Amsterdam maakte vrijdagmiddag duidelijk waarom deze nieuwe grote zeesluis nodig is. Frans Loman van Rijkswaterstaat vertelde over de inhoud, planning en aanbesteding van het omvangrijke project.

 

 

Sluizen open voor Techniek werd bijgewoond door de vertegenwoordigers van bouwbedrijven, de technische sector, de overheid, het onderwijs, belangenorganisaties en vele andere geïnteresseerden. SSPB, dat voor de bouw praktijkopleidingen verzorgt in de IJmond en Kennemerland, maakte van de gelegenheid gebruik om zijn nieuwe organisatie en naam te onthullen: Bouwmensen Kennemerland.

 

Onder deze nieuwe naam gaat het bedrijf samen met een groot aantal opleidingsbedrijven in Nederland nieuwe producten ontwikkelen die beter aansluiten bij de huidige tijd. Het logo van Bouwmensen Kennemerland prijkte ’s avonds ook op het wedstrijdshirt van Telstar. Het stond de Witte Leeuwen goed, want zij wonnen met 2-0 van FC Dordrecht.

 

 

Foto's zijn gemaakt door Ron Pichel.