Astronaut André Kuipers landt met helikopter op het veld

Twitter @Telstar_TIDW

Groots techniekspektakel voor basisscholen in Telstarstadion

Een echte astronaut, een echte prinses, een echte helikopter, vijftig waterraketten en 1400 leerlingen uit groep acht van bijna vijftig basisscholen uit de IJmond. Op donderdag 18 september was er een groot spektakel in het stadion van Telstar in Velsen-Zuid.


school_tour

Het betrof een evenement in het teken van techniek, duurzaamheid en innovatie.
De leerlingen, hun ouders, begeleiders en andere genodigden waren vanaf de tribunes getuige van de landing van astronaut André Kuipers per helikopter op de middenstip van het veld. Vervolgens verzorgde de bekende Nederlandse ruimtevaarder een interactieve collegetour met prachtige beelden uit de ruimte. Daarna waren de leerlingen zelf aan de beurt met de lancering van vijftig waterrakketten.

De basisschoolleerlingen hadden drie opdrachten gekregen voor deelname aan het evenement. De eerste opdracht betrof het maken en lanceren van een waterraket. De klas met de raket die het verste kwam, won een fotoshoot met de beroemde astronaut. Deze prijs ging naar de leerlingen van De Vrijheit uit Wijk aan Zee; hun raket vloog maar liefst 27 meter en een beetje.

Techniek Experience Techniek Experience

De tweede opdracht was het ontwerpen en maken van een mooi astronautenpak. De twee leerlingen met het mooiste pak mochten met André Kuipers mee in de helikopter. De keuze viel uiteindelijk op Charlot Emmelot en Erie de Cocq van Delwijnen van de Parnassia school uit Santpoort Noord.
De overige astronauten vormden bij aankomst van de drie astronauten een mooie erehaag op het voetbalveld.

Als derde  werden de leerlingen uitgedaagd om vragen te bedenken voor André Kuipers.
De meest originele vragen mochten door de bedenkers zelf worden gesteld aan André op het podium. Het Techniekevenement met André Kuipers diende als kick-off van de PET-dagen (Promotie Evenement Techniek) op 30 en 31 oktober en de zogenaamde Techniek Experiences van Telstar Thuis in de Wijk. De PET IJmond wordt dit jaar al voor de achtste keer georganiseerd en vorig jaar bezochten 1.700 leerlingen dit evenement.

De organisatoren van beide initiatieven horen bij een breed platform van bedrijven en instellingen die zich bezig houden met de toekomst van de IJmond als techniekregio. Zij hebben zich verenigd in de Techniek Campus Engineering & Materials. In het kader van ‘de IJmond als techniekregio’ gaan de leerlingen uit groep 8 op missie. Zij kregen daarvoor van André Kuipers een nieuwe opdracht:
hoe zien jullie school en omgeving er uit in 2050?

Techniek ExperienceTechniek Experience

Aansluitend vond er om 11:30 uur in de business ruimte van het stadion een dialoog over duurzaamheid, techniek en innovatie plaats. Prinses Laurentien van de Missing Chapter Foundation ging in gesprek met leerlingen van de Jan Campertschool uit Driehuis en een aantal ondernemers uit de IJmond, waaronder directievoorzitter Theo Henrar van Tata Steel Nederland. Tata Steel is één van de 25 bedrijven die in 2014 start met de Raad van Kinderen, een initiatief van Laurentiens foundation om strategische vraagstukken op een nieuwe manier te bekijken, te behandelen en te agenderen.

Een cameraman van RTV Noord-Holland vloog met de drie astronauten mee in de helikopter en maakte een kort videoverslag. Een tweede item van deze regionale omroep gaat over de waterrakettenwedstrijd. Leerlingen van het Kennemer College maakten voor 251TVProducties een videoreportage van 5 minuten, waarvoor ze onder andere André Kuipers en Prinses Laurentien interviewden.


(foto's Ron Pichel)