Aftrap op 20 februari voorafgaande aan wedstrijd Telstar - FC Volendam

Twitter @Telstar_TIDW

Playing for Success IJmond feestelijk van start gegaan


VELSEN-ZUID - Met een grote bal en een aantal leerlingen hebben wethouder Annette Baerveldt van de gemeente Velsen en voorzitter Chris van der Zwan van stichting Telstar Thuis in de Wijk de officiële aftrap verricht van Playing for Success IJmond. Dit gebeurde op vrijdag 20 februari, vlak voor aanvang van de wedstrijd van de Witte Leeuwen tegen FC Volendam.Een paar uur eerder was met dezelfde grote bal het leercentrum al feestelijk geopend, dat voor Playing for Success is ingericht naast de Oosttribune van het stadion van Telstar. Dit gebeurde door gedeputeerde Jan van Run van de provincie Noord-Holland. Daarnaast was er voor de vele genodigden een demonstratie van de leerlingen en een talkshow met een aantal betrokkenen over de kracht van de zogenoemde WOW-factor, die een belangrijke rol speelt bij het leren in de omgeving van een voetbalstadion.

Het naschoolse educatieve programma Playing for Success is in de IJmond begin november gestart met de eerste groep kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Tien weken lang komen deze kinderen een keer in de week na schooltijd naar het Telstarstadion in Velsen-Zuid. Het speelse programma, waaraan ook spelers en speelsters van Telstar hun medewerking verlenen, leidt tot meer motivatie en zelfvertrouwen en daardoor tot betere prestaties. Inmiddels draaien er meerdere groepen uit het basisonderwijs en binnenkort start de eerste groep uit het voortgezet onderwijsPlaying for Success IJmond is een initiatief van Telstar, de maatschappelijke stichting Telstar Thuis in de Wijk en het basis- en voortgezet onderwijs in de regio. Zowel de provincie Noord-Holland als de gemeente Velsen hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de realisatie van het educatieve programma en het leercentrum. Daarnaast zijn er bijdragen van Kinderpostzegels Nederland, Tata Steel en een aantal andere fondsen en sponsors. Zo is een belangrijk deel van de opbrengst van de veiling van het vaatje haring in 2013 gebruikt voor het opstarten van Playing for Success. En uiteraard dragen het onderwijs, de club Telstar en de maatschappelijke stichting zelf in belangrijke mate bij aan Playing for Success IJmond.

Playing for Success beschikt telt inmiddels 25 leercentra in het hele land. De meeste zijn gevestigd in het stadion van een betaald voetbalorganisatie. Het is de ambitie van Playing for Success Nederland om leercentra te openen bij alle betaald voetbalclubs in Nederland. Bij Telstar zal Playing for Success, dat zich in eerste instantie richt op de regio IJmond, in ieder geval drie schooljaren worden uitgevoerd. Als dit voldoende resultaten oplevert, wordt het programma indien mogelijk duurzaam voortgezet.

(Ron Pichel)