Techniek Experience voor leerlingen Vliegende Hollander bij stadsschouwburg

Twitter @Telstar_TIDW

Ook een theater zit boordevol techniek


IJMUIDEN - Het letterlijke hoogtepunt voor de leerlingen van groep 8 van de Vliegende Hollander is de klim in de toneeltoren. Op twintig meter hoogte bekijken zij hoe de diverse gordijnen, schermen en decorstukken tijdens een voorstelling geruisloos op en neer bewegen. Ook een theater zit boordevol techniek, zo blijkt tijdens deze Techniek Experience bij stadsschouwburg Velsen.
‘Geluid, licht en decor, dat zijn de drie disciplines die we hier kennen’, legt theatertechnicus Ger Kraaij uit aan de 24 leerlingen van juf Monique. ‘En voor elke discipline zijn er vakmensen nodig. Ik weet bijvoorbeeld niets van geluid en maar een klein beetje van belichting.’ Even later staan de leerlingen achterin op het balkon en bedienen zij de spotlight, de grote schijnwerper die acteurs en zangers op de voet kan volgen.

Dan mogen de leerlingen van groep 8 op het echte toneel van de stadsschouwburg een liedje van hun eindmusical zingen. Klasgenoot Jimmy doet daarbij het licht, net zoals hij dat binnenkort ook bij de opvoering in het Technisch College Velsen zal doen. De leerlingen kennen de tekst van het openingslied al uit hun hoofd en hun timing is perfect. Maar ze moeten nog wel even oefenen op hun uitspraak en choreografie, vind ook Ger. Daar hebben ze gelukkig nog een paar weken voor.

 


Van de 24 leerlingen die volgend jaar naar de middelbare school gaan, kiezen er waarschijnlijk zes voor een technische opleiding. Donovan wil bijvoorbeeld naar het Maritiem College. De meesten van zijn klasgenoten gaan naar een vmbo-opleiding op het Vellesan College, weet de juf. ‘Maar dat wil niet zeggen dat zij later alsnog in de techniek komen te werken. Want je kunt ook na vmbo-t, havo of vwo kiezen voor een technische opleiding.’

Egbert Wilmink, die als bestuurslid van Telstar Thuis in de Wijk samen met Ron Pichel de Techniek Experience heeft georganiseerd, zegt het tot slot nog maar eens tegen de groep: ‘Eén ding weet je zeker: als je voor een technische opleiding kiest, weet je zeker dat je later werk vindt en bovendien een goed inkomen kan verdienen.’ Dan neemt groep 8 afscheid van technicus Ad en maakt hij zich op voor de komst van groep 7 van de Vliegende Hollander.

Foto's Ron Pichel