In kader mentorprogramma School’s cool IJmond

Twitter @Telstar_TIDW

Telstarspeler Tom helpt eersteklasser Abdoel


Abdoel zit nu bijna een jaar in de brugklas. De overstap van de groep 8 naar de middelbare school was voor hem best lastig. Daarom krijgt hij daarbij hulp van profvoetballer Tom Beissel. De rechtsback van Telstar is thuismentor van School’s cool en helpt Abdoel niet alleen met huiswerk, maar ook met alle andere dingen waar een eersteklasser mee te maken krijgt.

Tom is vrijwilliger bij School’s cool IJmond. Dit preventieprogramma van Telstar Thuis in de Wijk, met donaties van de gemeente Velsen, Rabobank IJmond en Kinderpostzegels Nederland, biedt mentorbegeleiding aan scholieren die extra steun nodig hebben bij de overgang naar het voortgezet onderwijs. De vrijwillige mentoren helpen de (aankomende) brugklasser een goede start te maken op de middelbare school. De begeleiding wordt in de tweede klas stapsgewijs afgebouwd.

Abdoel vindt het extra leuk dat zijn thuismentor voetballer bij Telstar is. Hij houdt zelf erg van voetbal en is regelmatig buiten met vrienden en een bal te vinden. “Als we even niet met school bezig zijn, praten we over voetbal”, vertelt hij. Tom vindt het leuk dat hij zijn vrije tijd nu nuttig kan besteden door iemand te helpen: “Ik vind het mooi dat ik Abdoel kan helpen, terwijl ik hem een tijdje geleden nog helemaal niet kende.”
En het werkt, vertelt Abdoel enthousiast. “Eerst had ik moeite met begrijpend lezen en woordenschat. Nu heb ik daar meestal een 7 of 8 voor!” Toch is Tom veel dan een huiswerkbegeleider. “Ik geef Abdoel bijvoorbeeld tips hoe hij op tijd op school kan zijn.”

De twee mannen kunnen het erg goed met elkaar vinden. Zo kijken ze vaak grappige filmpjes op internet of praten zeover voetbal. “Als Tom bij mij thuis is, is het altijd gezellig en maken we veel grapjes”, vertelt Abdoel.

Tom kan het iedereen aanraden om thuismentor bij School’s cool te worden: “Het geeft veel voldoening en is eigenlijk niet zoveel werk, met ruim een uur per week ben ik er al. Bovendien is de periode van maximaal anderhalf jaar begeleiding te overzien.” Wilt u net als Tom thuismentor bij School’s cool worden? Zie dan www.schoolscoolijmond.nl.